Examenvak Beeldende kunst

 

Als je kiest voor Beeldende kunst ga je leren kijken naar kunst én zelf kunst maken; je gaat de materialen en technieken die een kunstenaar heeft gebruikt leren herkennen en ze ook toepassen in je eigen werk. Om dat goed te kunnen doen, krijg je niet alleen praktijklessen, maar ook theorielessen; je krijgt een stukje kunstbeschouwing en je leert de kunstzinnige begrippen die je vervolgens toepast in je eigen kunstwerken in de les.

Je gaat ook regelmatig op excursie buiten de school, om daar te kijken en inspiratie op te doen. Diverse musea worden bezocht en er zijn verschillende workshops op interessante locaties. Deze ervaringen neem je vervolgens ook weer mee bij het maken van je eigen werk.

Als je dit vak kiest moet je twee examens doen; een praktijkexamen én een
theorie-examen. Uiteraard oefenen we in de lessen voor zowel de theorie als de praktijk. 

Tijdens het theorie-examen krijg je een boekje met afbeeldingen van kunstwerken waar je vragen over krijgt. Je moet bijvoorbeeld kunnen vertellen welke trucs en technieken de kunstenaar gebruikt heeft bij het maken van het kunstwerk, wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen twee kunstwerken, of welke onderdelen van het kunstwerk goed de betekenis benadrukken. Je moet goed kijken naar kunst en goed kunnen vertellen wat je ziet.

Bij het praktijkexamen ga je zelf een kunstwerk maken aan de hand van een thema. Daarbij gaat het niet alleen om het eindresultaat, maar vooral om het hele proces. Je begint met oriënteren, waarbij je jezelf vragen stelt als ‘wat is het thema precies?’, ‘wat hebben andere kunstenaars al gedaan met dit thema?’ en ‘wat vind ik zelf belangrijk of interessant aan dit thema?’. Daarna ga je schetsen en testjes en proefjes maken om tot een ontwerp te komen dat je zo goed mogelijk uit gaat voeren. Het leuke is dat iedereen wat anders doet met het thema; de één maakt een schilderij, de ander een fotoserie en weer een ander maakt een groot beeld van hout. Iedereen geeft er een eigen invulling aan. Je uiteindelijke kunstwerk wordt ook tentoongesteld op een echte expositie! Een mbo opleiding van het grafisch lyceum of het hout- en meubileringscollege sluit uiteraard erg goed aan.