Examenvak Drama

 

Bij het vak drama in de bovenbouw werk je uiteindelijk toe naar het doen van het landelijke eindexamen drama, waarbij je vragen beantwoordt bij verschillende theater, film- en/ of t.v.-fragmenten. Hiervoor oefen je uiteraard in de lessen en leer je vakbegrippen. Anders dan in de onderbouw is het vak in de bovenbouw ook voor een groot deel een theoretisch vak. Wel zullen we veel in de praktijk werken aan de theoretische begrippen en zullen we meerdere keren presenteren. Ook is er veel ruimte voor het creëren en vormgeven van je eigen ideeën. Zo zal er in het vierde leerjaar toegewerkt worden naar een eindexamenvoorstelling, waarin iedereen zijn eigen talent in kan zetten. Hierbij leer je wat er allemaal komt kijken bij het maken van een theaterproductie. Naast de kennis die je over het vak op gaat doen, zal je ook werken aan fysieke vaardigheden (houdingen, gezichtsuitdrukkingen, bewegingen, gebaren), taalvaardigheden (spreken, luisteren, reageren), presentatievaardigheden (waarbij je ook werkt aan je zelfvertrouwen) en sociale vaardigheden (zoals samenwerken, verplaatsen in een ander en feedback geven).

Natuurlijk is het super als je een talent hebt voor theater, maar dit hoeft niet per se. Je motivatie is namelijk het belangrijkst. Vind je het leuk, wil je graag acteren en presenteren dan is dit zeker het vak voor jou. Soms kan het juist ook goed zijn om Drama te kiezen als je dat moeilijk vindt. Het kan je helpen om wat meer uit je schulp te komen, mits je dat wilt. Het is daarnaast wel belangrijk dat je een (brede) interesse voor kunst hebt. Dat je wil weten waarom dingen gebeuren, je onderzoekend bent en openstaat voor nieuwe ideeën. Het vak wordt getoetst op GT-niveau, maar omdat wij een cultuurprofielschool zijn, is er voor kaderleerlingen de mogelijkheid om dit vak (op GT-niveau) als extra vak te volgen.

Drama is een vak waarbij jij als leerling echt gezien en gehoord wordt. Jouw persoonlijke inzet en input is van groot belang. Daarbij is de drama-groep vaak erg hecht, omdat we samen mooie voorstellingen maken en dat is een unieke ervaring die je niet snel zal vergeten. Bij Drama gebruik je vaardigheden die je bij andere vakken misschien minder gebruikt. Je bent vaak actief in de les, je leert kritisch te denken, je in te leven, je zet ideeën om in concrete performances en je leert je bewust te zijn van de wereld waarin we leven en hebben geleefd.

Natuurlijk is het vak nuttig als je naar een theaterschool of musicalopleiding wil, maar in principe is het voor alle studies en beroepen interessant. Het belangrijkste is dat je gemotiveerd bent om het vak te volgen!